startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    

Laureaat van het Fiere Margrietjuweel 2012 : Elias Bosmans

Laureaat van de Euripidesprijs 2012 : De Dijlezonen

<Foto Elias Bosmans

Elias Bosmans

     


Elias Bosmans is de laureaat van het Fiere Margrietjuweel 2012. Hij kreeg deze prestigieuze onderscheiding voor zijn rol in "Equus" door De Dijlezonen in een regie van Julie Godts.

De ander genomineerden voor dit jaar waren:
  - Steven Devillé met zijn rol in De toevallige dood van een anarchist van de Reynaertghesellen
  - Edelhard Moens met zijn rol in Gezichtsverlies van de Reynaertghesellen
  - Jo Matthijs met zijn rol in Equus van de Dijlezonen
  - Bart Sahuc met zijn rol in de Ionescos van Toneel Vier

Uit het juryverslag:
      "Ontkiemd bij de jeugd van de Dijlezonen, vooral onder leiding van Willy Wuyts en Marleen Simon, gevoed met de meststoffen op “den boerenbuiten” bij “Kinderen in de mist” en tot volle bloei gekomen als Dijlezoon onder de artistieke vleugels van Julie Godts. Dit is in een notedop de voorlopige carrière van Elias. Voorlopig, want eigenlijk is het nog maar een begin. Indien we goed zijn ingelicht is Elias, met zijn zeventien levensjaren, de jongste genomineerde en meteen laureaat in de geschiedenis van het Fiere Margrietjuweel.

Hij speelde het complexe personage van Alan op een adembenemende manier. Zijn mimiek is zonder meer verbluffend. Indringende ogen. Ogen die meer vertellen dan duizend woorden. Misschien kan er aan zijn taalzuiverheid nog wat gewerkt worden, maar hij weet nu reeds tenvolle wat timing is, wat doseren inhoudt. Het schijnt allemaal zo vanzelfsprekend, zo natuurlijk te gaan. Hij durft zich ook te smijten. Hij durft voluit te gaan. En toch is het geen overacting. Want het blijft geloofwaardig. Meer nog, hij raakt het publiek, grijpt het bij de keel. Het samenspel met Jo Matthijs levert flitsend vuurwerk. Het brengt hen als duo naar ongekende hoogten. Het bezorgt ons staaltjes van absoluut toptoneel.
Elias Bosmans is een geboren acteur. Maar hij is ook leergierig, sterk gemotiveerd en een vat vol emoties. Onder deskundige leiding, zoals deze keer van Julie Godts, staat hem nog een mooie toekomst te wachten.

Het Fiere Margrietjuweel is één van de drie Leuvense toneelprijzen die jaarlijks worden uitgereikt. Je kan het zo een beetje beschouwen als de Leuvense variant van de Oscar voor de beste acteur/actrice.

De twee andere toneelprijzen zijn:
  - de Euripidesprijs (voor de beste productie). Winaar is: zie hieronder
  - de Kleine Prinsprijs (voor de beste jeugdproductie). Winnaar is "Minoes" door Kindertheater Stekelbaars.
 

     

Het Fiere Margrietjuweel

Het Fiere Margrietjuweel

 

 Foto Equus

Beeld uit "Equus"
Klik hier om meer foto's te zien

     


EURIPIDESPRIJS

De Dijlezonen hebben de Euripidesprijs 2012 gewonnen met de productie "Equus" in een regie van Julie Godts. "Equus" werd met verve tot de beste productie van het afgelopen seizoen van de Leuvense amateurtheaterwereld uitgeroepen.

De ander genomineerden voor dit jaar waren:
  - "Stilte a.u.b." door het Buurtteater
  - "What the butler saw" door Willighe Vanckennis

Uit het juryverslag:
      "Als een paard in de ogen van een jongeman een god wordt. Als de éénwording met dat lievelingspaard het opperste genot is. Als de geest in waanzin op hol slaat. Dan staat niet alleen de jonge man maar ook de psychiater in het donker. Dit is Equus, een fantastisch stuk: spannend, sterk opgebouwd, met vele lagen. Maar het is een groot risico om dit stuk te spelen. Conditio sine qua non om dit project te doen slagen zijn immers een zeer goede regie en dito hoofdrolspelers. En precies deze elementen waren aanwezig bij de Dijlezonen.

De regie van Julie Godts was schitterend: zowel beeldregie als personenregie. Zij heeft oog voor details, oog voor mooie beelden. Zij maakt door haar regie weer eens duidelijk dat een goed resultaat afhangt van keihard werken. Dat precies tekent haar aanpak: een gedrevenheid waarmee ze haar acteurs en actrices besmet en die op hun beurt weer de hele zaal weten mee te slepen. Naast de uitstekende hoofdrolspelers Elias Bosmans als Alan Strang en Jo Matthijs als psychiater Martin Dysart zijn ons ook Roos Wuyckens opgevallen als Dora Strang en Tine Wijnants als Hester Salomon. Een zeer dikke en welverdiende pluim ook voor Jasper Driesmans die op aangrijpende wijze het paard Nugget neerzette. Impressionant en met grote waardigheid. En in één adem vermelden we de jongeren en hun indrukwekkende paardenchoreografie.

Technisch was deze productie ook prima: mooi decor; sobere, indringende muzikale ondersteuning; mooie sfeervolle belichting. Een speciaal applaus voor de ontwerpers en makers van de « paardekoppen ». Schitterend.

Kwatongen zullen beweren dat de Dijlezonen deze nominatie en prijs te danken hebben aan de viering van hun honderdjarig bestaan. Niets is minder waar. Daarmee zouden we deze productie oneer aandoen. Eigenlijk hebben de Dijlezonen, als krasse honderdjarige, ons, hun publiek, deze productie als « een kado met een grote strik » aangeboden."

 

© 2009-2012 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx