startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Dievenbal
"Comédie-Ballet"

Auteur:
Jean Anouilh

Regisseur:
Frans Vandrschuerenhet verhaal

De raoaring twenties. De eerste wereldoorlog is gedaan en iedereen roept dat er nooit nog oorlog zal komen. Iedereen wil de schade inhalen van de verloren oorlogsjaren en daarom kan alles in de jaren 1920 tot 1930. Alles is grootser, bij de vrouwen schieten de kiemen van de emancipatie, liefde is een spel, zich amuseren is de boodschap. In die tijd situeert Anouihl “Dievenbal”.

Spa is de badplaats voor de gegoede burger. Zo ook voor de Engelse Lady Hurf, haar vriend Edgar en de nichtjes Eva en Juliette. Hun jaarlijks bezoek aan de weldoende thermen is zoals altijd vervelend. “Spa is een boerengat waarin niets gebeurt.” De meisjes zien alleen maar lelijke jongens en Lady Hurf verveelt zich als een begijn in een kuisheidsgordel.De drang naar een beetje avontuur is groot. Op datzelfde ogenblik is er een dievenbende op zoek naar een geschikte prooi. Peterbono, het hoofd van de bende, Hector een professionele ladykiller en Gustave de sceptische leerjongen hebben hun oog laten vallen op Lady Hurf.Om als gelijken behandeld te worden verkleden ze zich als Spaanse Grandes en benaderen zo hun prooi. Lady Hurf die zich verveelt als enz…. heeft het trio dadelijk door maar besluit het spel mee te spelen. Ze doet dit zo subtiel dat de dieven telkens in het defensief gedrongen worden. De derde partij in dit “zottekesspel” zijn twee op de rand van het bankroet balancerende bankiers. Voor vader en zoon Dupont-Dufort – wie van beiden het domst is, is moeilijk te achterhalen-is een huwelijk met de rijke nichtjes de oplossing. Gustave wordt verliefd op Juliette, Hector op Eva maar dieven en liefde zorgen voor amusante verwikkelingen.

De climax van de intriges wordt een dievenbal dat bij nader inzien een dierenbal is en waar Lady Hurf alle moeite heeft om haar gezicht te redden. Maar zoals het hoort in een komedie : eind goed alles goed. Zeker in een comédie-ballet die garant staat voor een visueel sterke komedie met dans en muziek.

de acteurs

Johan Dausy, Tine Descheemaecker, Jeroen Geyssens, Wim Huybreghs, Joke Mannekens, Jo Matthijs, Ann Pacques, Clem Van Gossum, Eddy Van Weddingen, David Willems, Marie-Rose Wuyckens, Veerle Houdart, Marijke Geyssens, Linde Mannekens, Wim Sintubin, Danny Vanzeebroeck, Wouter Verbeeck.

speeldata:

Vrijdag 18 oktober 2002 om 20u
Zaterdag 19 oktober 2002 om 15u en 20u

locatie:

Stadsschouwburg Leuven© 2005 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx