startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Closer
"Tragikomedie over cross-relaties"

Auteur:
Patrick Marber

Regisseur:
Frans Vanderschuerenhet verhaal

Een stuk voor volwassenen die hun eigen volwassenheid onder ogen durven komen. Dit stuk draait rond seks. Ademt seks uit. Alle thema’s worden overschaduwd door seks. Seks is het ultieme wapen en de uiteindelijke beul. Hoeveel vrijheid bezit het woord seks?
De andere thema’s: volwassen worden, gebroken relaties, jalousie, verwerpen en wraak; ze hanteren allemaal hetzelfde instrument: seks. Het legt de rauwe zenuw van de pijn bloot door het terrorisme van de “liefde”. Seks als middel om de andere te vernederen leidt uiteraard naar eenzaamheid. Met een pornografische taal schets de auteur met spitse gevatte dialogen de duels van de seksuele overheersing.

Vier mensen: een stripteaseuse, een fotografe, een journalist en een dermatoloog ontmoeten elkaar op hun zoektocht naar contact. Hun “ik hou van jou” wilt zeggen “ik wil je neuken”. Hun liefde is elkaar bezitten tot eigen glorie. Ze proberen relaties op te bouwen en als het niet lukt gaan ze naar de andere. Waar ze door jaloersheid gedreven terug naar hun oorspronkelijke partner willen. Na ieder euforisch hoogstandje komt de ontgoocheling en verlaten ze hun partner, niet zonder hem of haar te vernederen door hun seksualiteit die ze hebben leren kennen. Alhoewel het begin van het stuk nog komisch is, wordt het stilaan schrijnend en benauwend. Als aanval en verdediging hetzelfde wapen gebruiken is er een lege status quo.

Dit stuk bekijken is geen lachertje. Je gaat als toeschouwer de confrontatie aam met (je eigen?) zieligheid, eenzaamheid en de god die in deze tijd zoveel overheerst: seks. De rauwe taal is misschien shockerend maar de echte emotie is ontdekken dat seksualiteit niet altijd een geschenk is maar ook een dodelijk wapen kan zijn.

de acteurs

David Willems, Anita Cluyts, Elly Conings en Jo Matthijs


speeldata:

Vrijdag 6 maart 2004 om 20u
Zaterdag 7 maart 2004 om 15u en 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven© 2005 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx