image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

 

Trojaanse Vrouwen
een klassieke Griekse tragedie met middelen van nu

Auteur:
Frans Vanderschueren (naar Euripides)

Regisseur:
Frans Vanderschueren


klik hier om foto's van de productie te zien

 het verhaal

Waar de film "Troy" (Brad Pitt, Peter O'Toole, Orlando Bloom, Diane Kruger) eindigt, begint de Griekse tragedie 'De Trojaanse vrouwen'.

Troje is verslagen, de stad verbrand, de mannen gedood, de vrouwen blijven verweesd achter. Normale handelingen in de oorlogsvoering van die tijd.
De vrouwen worden verloot, uitverkozen of verkocht. Ze wachten aan het strand op hun lot . De Grieken staan klaar om af te varen. Hekabe, ooit koningin van Troje, wacht af wat het noodlot haar zal brengen. Wie wordt haar nieuwe meester?
Ze wordt geconfronteerd met haar dochter Kassandra, die letterlijk gek is van verdriet, met haar schoondochter Andromache die haar kind koestert en heimelijk hoopt het te kunnen behouden en met de mooie Helena die de schuld is van alles. Of is dat een te gemakkelijke uitspraak?

Alhoewel dit stuk duizenden jaren oud is, is het nog even actueel. Het klaagt striemend de zinloosheid van de oorlog aan en tekent het lot dat vrouwen beschoren is in iedere oorlog: vernedering, verkrachting, miskenning.

In een moderne versie wordt dit stuk terug levend en gaat het naar de essentie : het verdriet van de vrouw.

De bewerking van het origineel maakt de oude Griekse tragedie toegankelijker door een actualisering van de tekst en door inlassing van een paar nieuwe, luchtige en speelse personages die ons helpen met de geschiedenis en de achtergrond van het verhaal. Daarenboven wordt het geheel geïllustreerd door veel multimedia. Het live klassieke orkest op de scène speelt niet zomaar begeleidingsmuziek, het vormt een acteur meer die actief deelneemt aan het verhaal.

Door de combinatie van de multimediale technieken met live muziek en dans wordt deze tragedie in een huidig kader geplaatst en wil ze eerder ontroeren dan choqueren.

Elke voorstelling wordt een speciale gebeurtenis. Een prestigieuze productie? Kom zelf oordelen.de acteurs:

Clem Van Gossum, David Willems, Frans Pierson, Ingrid Van Nuffelen, Leen De Vreese, Petra De Bleser, Roos Wuyckens, Marijke Verdoodt, Tine Wijnants

het orkest:

Niels Posthuma (cello), Peter Deckers (viool), Eline Verbeke (viool), Ellen Vandewalle (fluit), Eva Provoost (harp), Liesbet Weckhuysen (klarinet), Lisbeth Claeys (piano)de danseres:

Lien Nullens

de zangeres:

Elke Eenensspeeldata:

Vrijdag 29 februari 2008 om 20u
Zaterdag 1maart 2008 om 15u en 20u
[OPGELET de eerder meegedeelde data (7 en 8 maart '08) zijn gewijzigd]

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven© 2007-2008 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx