image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    




 

Kopenhagen
Toneelspel gebaseerd op een historische ontmoeting

Auteur:
Michael Frayn

Regisseur:
Mauritz Kelchtermans






Klik hier om foto's te zien



het verhaal

Kopenhagen is een veel bekroond toneelwerk van Michael Frayn, de auteur van onder andere het hilarische "Stilte aub".

Het stuk is gebaseerd op een historisch feit: de ontmoeting tussen de physici Niels Bohr en Werner Heisenberg, in 1941 in Kopenhagen in het toen door Nazi Duitsland bezette Denemarken.

Toen Frayn aan het stuk begon te schrijven, was er heel weinig bekend over wat er feitelijk gebeurd is tijdens die ontmoeting tussen de twee Nobelprijswinnaars.
Daarom oppert hij een aantal mogelijke pistes die beschrijven waar de twee over gepraat zouden kunnen hebben en die leiden tot het antwoord op de hamvraag: "Waarom is Heisenberg naar Kopenhagen gekomen ?"

Het is een vrij ernstig stuk, gebaseerd op de historische ontmoeting. Het houdt ons voor hoe ons leven vandaag er helemaal anders had kunnen uitzien, mocht die ontmoeting anders zijn uitgedraaid.
Het gaat over hoe ethische normen en wetenschap met elkaar botsen - of niet. In 1941 zijn alle mogendheden op zoek naar een atoombom. Niels Bohr (de vermaarde Deense natuurkundige) krijgt bezoek van een collega wetenschapper, dr. Heisenberg, die hij al heel lang kent, als vriend en als collega-wetenschapper. Alleen is deze laatste nu in dienst van de Nazi-partij, de bezetters van Denemarken. Waarom is hij niet, zoals zoveel wetenschappers in die tijd, Duitsland ontvlucht vooraleer het te laat was? Komt hij vriendschappelijk of komt hij in feite Bohr geheimen ontfrutselen of overhalen met hem mee te werken?
Wat zou het vandaag zijn als Bohr inderdaad had meegewerkt met de Nazi's? De wetenschappelijke uitdaging was enorm en heel stimulerend. Later heeft Boher die wetenschappelijke nieuwsgierigheid bevredigd door mee te werken aan het uiterst geheime "Manhattan Project" in Los Alamos (New Mexico, VS) met als doel het ontwikkelen van vreedzaam gebruik van atoomenergie. O ja? Uiteindelijk heeft dat project wel geleid tot de A-bommen die op Hiroshima en Nagasaki zijn gegooid.
En kwam Heisenberg wel Bohr overhalen om mee te werken? Of kwam hij eerder voor het tegendeel, om met Bohr te bespreken hoe ze de ontwikkeling van zo'n verschrikkelijke vernietigingskracht zouden kunnen tegengehouden? Of gewoon om Bohr als vriend te waarschuwen voor een op til zijnde arrestatie - Bohr had immers Joodse roots?

IIn het stuk wordt het gesprek gemodereerd door Margerethe, de vrouw van Niels Bohr. De spitse en scherpe, ogenschijnlijk soms banale dialogen tussen de twee protagonisten vertellen veel, maar nog meer wordt er verzwegen en gesuggereerd. Heeft dit met elkaar aftasten te maken of met het in de oorlog erg toepasselijke: "De muren hebben oren - Der Feind hört mit"?
Elk personage heeft naast wat hij of zij zegt ook nog zo z'n eigen mogelijke gedachten of drijfveren ...
In de versie van de Dijlezonen wordt Kopenhagen daarom met zes spelers gebracht, in plaats van met de originele bezetting van drie.


de acteurs

Marie-Rose Wuyckens, Bert Mercelis, Frans Pierson, Petra De Bleser, Peter Tacq, Leen Van Ransbeeck.


speeldata:

Vrijdag 22 januari 2010 om 20u
Zaterdag 23 januari 2010 en om 20u (uitzonderlijk geen matinee)

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven



© 2009-2010 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx