image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Het Litteken Lip
Een barokke, fantasierijke theaterervaring.

Auteur:
Pieter De Buysser

Regisseur:
Mauritz Kelchtermans
Link naar een aankondigingsfilmpje op YouTube

Klik hier om foto's te zienhet verhaal

Dit is de eerste productie van het jubileumseizoen. In dit feestjaar zetten we onze eigenheid - toneel spelen - in de bloemetjes. Hoe kunnen we dat beter doen dan door het toneel zelf te eren door voor elke productie een ander toneelgenre te kiezen?
Met deze eerste productie begeven we ons op het terrein van het moderne theater, het fantastische, het imaginaire, de performance voorstellingen. Zeg maar de avant-garde van het amateurtheater.

Dit is theater voor wie zich wil openstellen voor nieuwe ervaringen. Voor wie over zich laat gaan wat er op de scène gebeurt en er genoegen in schept inhoud te geven aan wat hij begrijpt zonder zich te ergeren aan wat voor hem op het eerste zicht niet verklaarbaar lijkt.
Hoe leuk kan een verrassing niet zijn?!

In Het Littekken Lip krijgen drie personen vandaag een brief geschreven in 1790. De brieven beschrijven precies wat de personages vandaag doen. Ook met materiaal en techologie die in 1790 nog niet bestond. En straffer nog, de brieven zeggen wat ze vandaag denken.
Hoe kan dat? Voorbestemdheid? Magische waarzeggerij?

De synopsis van de schrijver bij de theatertekst luidt: "Op de hoek van de straat kwam ik een jonge man tegen. Hij heeft het me net verteld, hij had een brief met negen bladzijden in zijn hand, vergeeld papier met aders van ruwe houtvezel, wat hij vertelde maakte me uitzinnig. Hij sprak als een toneelspeler, met een droge mond, zonder trilling, zonder wanhoop en zonder verwachting, maar breeduit stromend als de monding van een rivier. Hij vertelde me de vertelling van de veranderingen, en terwijl metamorfoseerde hij zich van een haring over een eekhoornfamilie, tot een gezonde peterselietros. Hij sprak alles open."

Enkele commentaren:
- Het litteken lip is grappig zonder plat te zijn, filosofisch maar nooit hoogdravend, ontroering zonder melodrama. (…) Dit toneelstuk dendert als een trein, raspt als schuurpapier en bijt als een venijnige tekkel. (Liv Laveyne in Urbanmag)
- Het overkomt ons wel eens meer, dat we niet goed weten wat te zeggen bij het eind van een toneelvoorstelling. ‘Het litteken lip’, behaalde in dit gegeven de overtreffende trap. Nu gaan we niet beweren dat we geen leuke theateravond beleefden, integendeel. Maar het verhaal navertellen lijkt ons haast onmogelijk. Noemen we het een sprookjesachtige fabel of een zwerftocht door ideeën? Joost mag het weten. Toch hebben we plezier beleefd aan de tekst. Voortdurend werden we van de ene filosofische uiteenzetting naar de andere gelokt. Maar een kant en klaar verhaaltje werd ons niet gegund. Niet nodig blijkt! Theater kan ook interessant en leuk zijn zonder dat je alles begrijpt.
Mochten we nu de indruk gewekt hebben dat het toch niet nodig is een bezoekje te brengen aan ‘Het litteken lip’ dan hebben we ons slecht uitgedrukt. Het is een interessante theateroefening die in een snelvaart vordert met als apotheose een prachtig en verrassend slot. (mediawatchers.be)

Het stuk zelf wordt bij De Dijlezonen voorafgegaan door een aantal preludes. We begeleiden u door het theaterhuis "Wagehuys" naar verschillende locaties waar u telkens een andere theaterervaring meemaakt.
Kwestie van u, toeschouwer, in de juiste stemming te brengen!


de acteurs

Elly Conings, Bert Dierens, Wim Hambrouck, Nele Maddens, Sander Neyens, Ielke Quintens, Wiebe Ramaekers, Peter Tacq, Lara Van Audenhoven, Lisa Vandeweyer, Leen Van Ransbeeck, Helena Vanrespaille, Jana Vleminckx, Luna Vleminckx, Tine Wijnants.


speeldata:

Vrijdag 21 oktober 2011 om 20u
Zaterdag 22 oktober 2011 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven© 2008-2012 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx