image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Hamlet
Moderne jongerenbewerking van de Shakespeare klassieker

Auteur:
Willy Wuyts naar Willy Shakespeare

Regisseur:
Marleen Simon en Willy Wuyts
Link naar een aankondigingsfilmpje op YouTube

Klik hier om foto's te zienhet verhaal

Dzippie schrijft zich in het eeuwfeestjaar van De Dijlezonen in. Dit wordt daarmee de derde productie van het jubileumseizoen. In dit feestjaar zetten we onze eigenheid - toneel spelen - in de bloemetjes. Hoe kunnen we dat beter doen dan door het toneel zelf te eren door voor elke productie een ander toneelgenre te kiezen?
Deze derde productie wordt een heuse klassieker.

Hamlet, Prins van Denemarken. Op het kasteel Elsinore. Wie kent het stuk niet, al is het van naam? Of van de alom bekende zin "Something is rotten in the state of Denmark" of het nog veel bekendere "to be or not to be"?

Willy Wuyts maakte van deze klassieke wraak-tragedie speciaal voor het jubileumjaar van De Dijlezonen een ernstige bewerking voor en door de jeugd.

Het verhaaltje.
Hamlet ziet in een droom de geest van zijn overleden vader die hem meedeelt dat hij vermoord is door zijn eigen broer Claudius (dus de oom van Hamlet) die en passant ook maar meteen zijn vrouw Gertrude (dus de mama van Hamlet en schoonzus van Claudius) heeft verleid en ermee is getrouwd. Hamlet moet zich wreken, zegt zijn pa, maar hij moet daarbij zijn moeder sparen.
Hamlet smeedt een plan en doet ondertussen of hij zot geworden is. Daarbij kan hij natuurlijk niet anders, om zich niet te verraden, dan ook zijn lief Ophelia, de dochter van de opperkamerheer Polonius, een beetje aan de kant te laten. Ophelia verstaat er geen fluit meer van.

Als een troep rondreizende toneelspelers langskomt op Elsinore vraagt Hamlet om een stuk te spelen, waarin een broer de koning vermoordt en diens weduwe trouwt. Tiens, tiens, dat hebben we precies nog al eens gehoord... Tijdens de opvoering wordt Claudius nogal boos en hij valt door de mand. Hij verraadt zichzelf. Hamlet doodt hem echter niet als hij de kans krijgt, de stommerik.
Begin van meer miserie natuurlijk. In plaats van zijn oom een opperste oplawaai te geven, gaat hij zijn moeder de levieten lezen. Bij die discussie tussen moeder en zoon staat Polonius achter een gordijn te luistervinken. Hamlet ziet het gordijn bewegen, denkt dat het zijn oom de moordenaar is en steek hem door het gordijn dood. Lap, weer een lijk. En nog meer miserie. Ah ja, vergeet niet, Polonius was de papa van Ophelia, Hamlet zijn lief. Die vindt dat niet tof natuurlijk dat Hamlet haar pa doodsteekt.
Claudius - koning ondertussen, dus die heeft toch wel iets te zeggen - stuurt daarop Hamlet naar Engeland, begeleid door twee snoodaards van huichelende hovelingen. Zogezegd voor zijn opvoeding. Ja, om hem onderweg een kopje kleiner te maken ja!
Ons Ophelia heeft ondertussen door het verlies van haar vader een serieuze slag van de molen gekregen. Ze is haar verstand helemaal verloren. Zo zot als tielebuis! Ze heeft een broer, Laërtes, die in Frankrijk verblijft. Die komt vierkappens terug naar Denemarken om de dood van zijn pa te wreken zodra hij van de historie hoort.

Hamlet, niet van gisteren, heeft de twee snoodaards om de tuin geleid en komt in stilte terug uit Engeland om zijn zaken verder te regelen. Botst hij bij zijn aankomst toch niet op de begrafenis van Ophelia zeker! Het arme kind heeft zich van pure miserie verdronken! Hamlet blèten natuurlijk!

Koning Claudius en Laërtes smeden een complot om Hamlet te killen. Dat is hier niet Kill Bill, maar Kill Hamlet! Hier is de truc die ze bedenken. De koning organiseert een schermwedstrijd. Laërtes zal daarbij een degen gebruiken die in gif is gedrenkt, zodat een beetje wonde er voor zorgt dat Hamlet zijn pijp uitblaast. Tijdens het gevecht verwondt Laërtes wel degelijk Hamlet maar geraken ook de wapens verwisseld. Hamlet treft Laërtes - touché - die met de dood voor ogen het snode plan bekent. De koningin hoort dat allemaal af en krijgt een appelflauwte. Ze moet eens drinken. Ja, en wat dacht je? Ze drinkt toch wel niet een beker met gif uit zeker, die voor Hamlet bestemd was! Lap, ook dood! Hamlet doodt dan maar koning Claudius en sterft dan zelf. Ah ja, hij was verwond door de vergiftigde degen. Met zijn laatste ademzucht laat hij zijn trouwe vriend Horatio beloven het volk op de hoogte te brengen en zegt hij dat het een goed idee zou zijn mocht Fortinbras, prins van Noorwegen, en zoon van de vroegere tegenstander van zijn vader, Denemarken overnemen. Pfffeueueue, laatste adem. Dood. Komt die Fortinbras toch niet binnen zeker, hij is net terug uit Polen. Dat komt ook juist goed uit! Fortinbras wordt aanvaard als vorst over Denemarken en hij zegt dat Hamlet een 'vorstelijk koning' zou zijn geweest. Ah ja, 't zou niet kunnen als je zomaar een land cadeau krijgt, hou zou je zelf zijn?

Enfin, eind goed al goed. Alhoewel, met een scène vol met lijken...
In ieder geval, als je komt kijken, pas toch maar op als je op de eerste rij gaat zitten. Je weet maar nooit dat ze een paar lijken te kort komen!

Deze emotionele, ernstige maar toch zeer toegankelijke productie biedt een uitgelezen mogelijk om een gat in je cultuur toe te plamuren als je deze Shakespeare klassieker nog nooit gezien hebt.
Wie al wel opvoeringen van Hamlet heeft gezien, nodigen we uit om het jeugdig talent in deze Dzippie interpretatie te komen meemaken.


de acteurs

Laura Amter, Thomas Bosmans, Ylke Bruggeman, Julie Colle, Lotte Debruyn, Jasper Driesmans, Sarah El Kharraz, Lara Kelchtermans, Livio Loonbeek, Alexia Massart, Chloë Morioux, Sander Neyens, Jolien Perdieus, Wiebe Ramaekers, Shabnam Siawashkhah, Lara Van Audenhoven, Robin Vancuyck, Bram Vandebroeck, Lisa Vandeweyer, Matisse Vandeweyer, Helena Vanrespaille, Hanne Verbiest, Liesa Verbiest, Marie Vervoort, Jana Vleminckx, Luna Vleminckx.


speeldata:

Vrijdag 23 maart 2012 om 20u
Zaterdag 24 maart 2012 om 15u en 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven© 2008-2012 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx