image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Boston Marriage
Wat is, wat is niet?

Auteur:
David Mamet

Regisseur:
Jan Schoolmeesters
Link naar een aankondigingsfilmpje op YouTube
(creatief leuk, maar niet per se representatief voor de productie)


Klik hier om foto's te zienhet verhaal

'Boston Marriage' is een term die gebruikt werd/wordt om de relatie te omschrijven tussen twee vrouwen die, eind 19e en begin 20e eeuw, ongehuwd samenleefden. De geschiedkundigen laten in het midden of het om seksuele en liefdesrelaties ging, maar zeker is dat de dames elkaar hielpen, soms samen handelsvennootschappen leidden en elkaar staande hielden in de man-gedreven maatschappij van het laat-victoriaanse tijdperk.

David Mamet, die jarenlang verweten werd enkel voor mannen te kunnen schrijven, zet in zijn 'Boston Marriage' twee dames in een dergelijke langdurige en bijzonder innige samenlevingsrelatie, die evenwel op springen komt te staan.

Anna, de oudste van de beide dames, heeft zich een rijke minnaar gezocht die haar met geld en juwelen overlaadt. Claire, de jongere dame, heeft zelf ook een nieuwe liefde ontdekt, een jongedame van goede komaf. Wanneer Claire haar nieuwe vlam in het huis van de twee dames ontvangt, blijken beide relaties samen te hangen en loopt ook de relatie tussen Anna en Claire schade op.

Het hele stuk is typisch Mamet: de dames zijn niet op hun mondje gevallen en de pittige dialogen bieden inzicht in hun denkpatronen, weergegeven met bijzonder respect voor de victoriaanse stijl en omgangsvormen. Een komedie van niveau dus, met subtiele humor en gevatte dialogen, die voor een vinnig spel zorgen, met alle nuances die van vrouwen én van de auteur verwacht kunnen worden.


de acteurs

Elly Conings, Véronique Van Lembergen, Roos Wuyckens..


speeldata:

Vrijdag 1 februari 2013 om 20u
Zaterdag 2 februari 2013 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven© 2008-2013 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx