image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Zomeravond halfelf
Een verhaal van passie. En twijfel.

Auteur:
naar een roman van Marguerite Duras
toneeltekst Bart Meuleman / Jo Matthijs


Regisseur:
Jo MatthijsLink naar een aankondigingsfilmpje op YouTube
(creatief leuk, maar niet per se representatief voor de productie)


Klik hier om foto's te zienhet verhaal

Een koppel gaat gezellig op vakantie, naar Spanje gaan ze. Haar vriendin gaat mee.

Het klinkt misschien als het begin van een reisverhaal. Of een roman over ware vriendschap, avonturen en pittoreske dorpjes maar dat is het niet.
Het gaat immers niet zo goed met het koppel, of althans, dat denkt de vrouw.

Zij meent een romance te ontwaren tussen haar echtgenoot en haar vriendin, maar in hoeverre deze romance echt bestaat of een hersenspinsel van de dame is, al dan niet onder invloed van de grote dosissen alcohol waaraan ze zich steeds weer waagt, blijft een vraagteken.
Wanneer de vrouw een 'echte local' ontmoet, op een dak overigens, vluchtend voor de politie omdat hij ervan verdacht wordt zijn eigen echtgenote en haar minnaar te hebben gedood, besluit ze deze 'lotgenoot in de bedrogen liefde' te helpen ontsnappen.

De rest van het verhaal is een wervelwind aan gebeurtenissen, emoties en vlagen van fantasie en werkelijkheid, net zoals zo vaak in de boeken van Duras. Het geheel is bevreemdend en tegelijk zuigt het u mee in de geest van een vrouw in crisis - zoals Bart Meuleman (Toneelhuis) haar pleegt te typeren - en blijft het een pakkend verhaal. Een avond om onderuit te zakken en over u te laten komen, niet te veel te denken, dat doen de personages wel voor u, maar vooral te voelen. Dat is wat 'Zomeravond halfelf' u zal bieden.

Het stuk 'Zomeravond halfelf 'is gebaseerd op de gelijknamige roman van Marguerite Duras en op de bewerking van de roman door Bart Meuleman voor het Toneelhuis 'Half Elf Zomeravond'. Jo Matthijs ging zelf aan de slag met pen en papier om uit beide werken een stuk te distilleren voor zijn Dijlezonen. Het is de eerste maal dat hij, naast acteren en regisseren, ook de pen - of misschien eerder het toetsenbord? - ter hand neemt om een productie te maken.

Deze productie is ontstaan uit het 'AmateurTONEELhuis'-project van OpenDoek, de Vlaamse Vereniging voor amateurpodiumkunsten, en Het Toneelhuis, het grootste en erg gerenommeerd Vlaamse beroepsgezelschap met zijn thuis in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. In dit project willen OpenDoek en het Toneelhuis amateurgezelschappen de kans geven bij te leren van hun professionele grote broer door hen onder begeleiding van het Toneelhuis en het peter- of meterschap door één van de Toneelhuisacteurs of medewerkers, één van de producties te laten spelen die het Toneelhuis dit seizoen ook zelf zal brengen. Voor meer informatie ovet het project, klik hier: amateurTONEELhuis.

Dit project is een uitgelezen kans voor onze krasse 101-jarige vereniging om bij te leren, haar zoektocht naar een hoger niveau ook in dit nieuwe centennium verder te zetten en bovendien een toffe productie aan te pakken waarvan we hopen dat u, ons publiek, ze zal smaken.


de acteurs

Tine Wijnants, David Willems, Liesa Verbiest, Marie Vervoort, Wim Hambrouck, Ireen Ameel, Inge Van Den Eeden, Michel Verhoeven, Jana Vleminckx, Luna Vleminckx.


speeldata:

Vrijdag 19 april 2013 om 20u
Zaterdag 20 april 2013 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven© 2008-2013 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx