image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Een Vijand van het Volk
"the wisdom of the crowd"

Auteur:
Henrik Ibsen

Regisseur:
Jo Matthijs

 
Klik hier om foto's te zienhet verhaal

De broers Stockmann hebben het gemaakt in het leven. De ene, Tomas Stockmann is een gerespecteerd arts in een kleine kustgemeente. De andere, Peter Stockmann, is burgemeester van diezelfde gemeente.

De rust in de gemeente wordt sterk verstoord wanneer er natuurlijke warmwaterbronnen gevonden worden. Meteen worden er plannen gesmeed om van het rustige dorpje een kuuroord te maken, met steun van de lokale dorpsarts om de bronnen aan te prijzen in de medische vakbladen. Het dorp staat als één blok achter de gebroeders Stockmann, die als redders van de lokale economie worden aanzien.

Daar eindigt spijtig genoeg de idylle.

Terwijl burgemeester Peter Stockmann al het nodige doet om het kuuroord draaiende te krijgen, ontdekt de dokter dat het water dat zo heerlijk omhoog borrelt in het kuuroord besmet is. Als arts voelt Tomas zich verplicht de uitbouw van de thermen stil te laten leggen, op zijn minst tot de bron van de besmetting gevonden en geneutraliseerd is. Als burgemeester ziet zijn broer alle plannen voor de ontwikkeling van zijn gemeente in rook opgaan. Hij neemt zich voor om de plannen verder te zetten, liefst met, maar indien nodig ook zonder de steun van zijn broer en alleszins met de steun van zijn bevolking.
Leugens en bedrog stapelen zich op in de strijd tussen de broers Stockmann om de steun van de massa.

"Een Vijand van het volk" is een maatschappijkritische tragedie uit 1882. Zelfs na bijna 143 jaar is het stuk, zoals het een heuse klassieker betaamt, brandend actueel. Wat is waarheid en hoe absoluut is waarheid? Hoe gaan we om met waarheid en hoeveel is de verdediging van 'de waarheid' ons waard? De geschiedenis zit boordenvol van allerhande situaties waarbij "één of andere instantie" de massa probeert naar haar hand te zetten om haar waarheid door te drukken. En zolang de massa daarbij denkt wel te varen, gaat zij daar graag in mee.

De versie die De Dijlezonen brengen is een uitgepuurde versie van de klassieker, bewerkt voor De Dijlezonen door regisseur Jo Matthijs. De tragiek van de situatie wordt niet geschuwd, maar de absurditeit van de situatie zorgt voor een goede dosis humor. U krijgt als toeschouwer een uniek inzicht in de psychologie van de massa in een vertoning die u meezuigt als een trein. Het wordt een stuk om niet snel te vergeten!

Deze voorstellingen worden gespeeld in het kader van Amateurama   


de acteurs

Wim Hambrouck, Elly Conings, Helena Vanrespaille, Michel Verhoeven, David Willems, Inge Van den Eeden, Lara Van Audenhoven, Peter Tacq.

speeldata:

Vrijdag 24 april 2015 om 20u
Zaterdag 25 april 2015 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven
Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven
© 2008-2015 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx