image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    




 

De reisgenoot
Een klassiek sprookje in een ultra modern jasje

Auteur:
Het Geluidshuis naar Hans Christian Andersen

Regisseur:
Bieke Jorissen

 



het verhaal

Ook dit seizoen brengt Dzippie een sprookje van Hans Christian Andersen. Het originele verhaal heette "De reiskameraad" en verscheen in 1835. Het was een gruwelijk sprookje, vol doden, afgehakte hoofden, lijkenpikkers, en griezelige wezens, geschreven om de toehoorders het verschil tussen goed en kwaad aan te leren en hoogstwaarschijnlijk ook om een goed gevulde, spannende avond mee te maken bij het vertellen.

Natuurlijk willen we u, beste toeschouwer, en uw kinderen niet traumatiseren. JeugdToneeltroep Dzippie koos dan ook wederom voor een eigentijdse bewerking van het originele sprookje, boordevol humor en met een serieuze vitesse in het verhaal: deze van het Geluidshuis, het productiehuis dat heerlijke hoorspelen maakt van oudere verhalen en daarbij jong en oud weet te boeien met een geweldig evenwicht tussen kinderlijk amusant, dubbel bodems en inuendos voor de oudere luisteraars.

"De reiskameraad" is niet het meest gekende sprookje van Andersen, maar wel een van de spannendste en avontuurlijkste.

Johannes wordt wees na het overlijden van zijn vader. Op aanraden van zijn vader neemt Johannes zijn ganse bezit - wat jammer genoeg voor de jongen niet veel is - en zijn moed - waar hij er ook niet veel van heeft - bij elkaar, en trekt hij de wijde wereld in. Hij overnacht waar hij plaats vindt en belandt zo in een oud kerkje, waar een man opgebaard ligt. Wanneer er twee lijkenpikkers afkomen die nog een eitje te pellen hadden met de overledene, slaagt Johannes erin hen te overtuigen de arme dode met rust te laten in ruil voor zijn volledige spaarpotje. Johannes legt het lijk terug netjes in de kist en herneemt zijn weg.

Een tijdje later komt hij een rare man tegen. De twee maken een praatje en de vreemdeling sluit zich bij Johannes aan op diens tocht. Samen maken ze vreemde avonturen mee. Na enkele dagen komen ze aan in een dorpje waar ze horen over een bloedmooie maar wrede prinses. De prinses is van huwbare leeftijd en om haar hand te veroveren moeten haar aanbidders drie keer op rij raden waaraan de prinses denkt. Lukt het ze niet en geven ze een verkeerd antwoord, dan worden ze een kopje kleiner gemaakt.

Wanneer Johannes en zijn reisgenoot de prinses van op een afstandje zien passeren, wordt Johannes op slag verliefd, zoals dat gebeurt in sprookjes. Hij besluit om zijn kans te wagen.

Dat klinkt allemaal als een klassiek sprookje, nietwaar? Tel hierbij echter een trollenkoning met een boon voor de prinses, de koning die een waar mini-europa nabouwt uit wel heel bijzonder materiaal, een blinde barman, een manusje-van-alles dat twaalf stielen en dertien ongelukken uitoefent, een poppenspeler met levende poppen, een oude dame met goesting en een pak gezellige dorpsbewoners en je krijgt echter een niet-zo-alledaags verhaal. Het belooft een sprankelende voorstelling te zijn met tempo erin, fijn en bevattelijk voor de kleintjes maar met de nodige humor voor mama, papa, grote broer of zus en de rest van de volwassen familieleden. Een humoristische voorstelling voor de ganse familie dus, goed voor een fijne theatervoorstelling met het hele gezin! .



de acteurs

Toon Bartholomé, Janthe Cockx, Pieterjan Douchy, Emiliana Geniesse, Lily-Rose Halin-Selleslagh, Bonny Humblet, Marte Lemmens, Dorien Schaeken, Liese Schaeken, Wout Schaeken, Janne Tas, Sam Vandenputte, Ralph Vandeuren, Lisa Vandeweyer, Matisse Vandeweyer, Liese Vanhorenbeek, Marie Vervoort, Luna Vleminckx, Femke Wilberts, Hanne Wilberts, Tille Wuyckens.


speeldata:

Vrijdag 13 maart 2020 om 19u
Zaterdag 14 maart 2020 om 15u en 19u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven
Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven




© 2008-2020 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx