startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    

Laureaat van de Euripidesprijs 2019

K.T. De Dijlezonen

 


De Koninklijke Toneelvereniging De Dijlezonen heeft de Euripides-prijs gewonnen met de productie "Desperado" in een regie van Jo Matthijs.

De andere genomineerden voor dit jaar waren:
  - "De wilde zwanen" door Toneel Heverlee
  - "RomCom" door Toneel4meer foto's van "Desperado" kan u hier zien.

Uit het juryverslag:
Vier mannen, stoere kerels brengen een weekend door in een cowboydorp. Ze spelen cowboy en ze wanen zich de helden van de Far West. Ze babbelen of - met alle respect - "zeveren" wat over de wereld, hun werk, hun vrouwen, elkaar en zichzelf. Het zijn in feite sukkels die proberen zich beter te voelen door zich beter voor te doen, maar daar jammer genoeg niet in slagen. Hun illusie houdt stand, niemand doorprikt hun droom en dus blijven de vier heren, ondanks de tegenspraak van de realiteit, gewoon geloven in zichzelf.
De tragische werkelijkheid en het hilarische schuren tegen elkaar aan. De humor heeft kleine weerhaakjes en voelt dikwijls aan als grof schuurpapier.

Dit stuk, waar er eigenlijk niks gebeurt, waar er eigenlijk geen verhaal is, staat of valt met de acteursprestaties. Het gebeurt niet veel dat we iedereen met naam vernoemen: Peter Tacq, Sander Neyens, David Willems en Jasper Driesmans. Ze speelden de pannen van het dak. Peter Tacq hebben we nooit beter gezien. Sander Neyens overtrof zichzelf. David Willems gaf op een geweldige wijze gestalte aan de betweterige weinig sympathieke kwispel die zichzelf en al wat hij zegt erg belangrijk vindt. En over Jasper Driesmans hebben we het straks nog, bij de toekenning van het Fiere Margrietjuweel.En het strafste van het geval: deze vier acteurs doen dit lijken alsof het heel eenvoudig is.

Dit alles was ook alleen maar mogelijk door de ijzersterke regie Van Jo Matthijs. Hij heeft de karakters van de personages en hun bijhorend loser-gehalte zeer goed uitgewerkt. Geen toneeltrucjes, geen spitsvondigheden, maar de mogelijkheid om met veel geduld en door heel hard werken iedere acteur boven zichzelf te laten uitstijgen.

Desperado was als en kleine diamant, sober en puur in al zijn eenvoud maar bovenal "schitterend" !

De Euripidesprijs is één van de drie Leuvense toneelprijzen die jaarlijks worden uitgereikt. Je kan het zo een beetje beschouwen als de Leuvense variant van de Oscar voor de beste productie.

De twee andere toneelprijzen zijn:
  - het Fiere Margrietjuweel (voor de beste acteerprestatie). Winnaar is Jasper Driesmans voor zijn rol in dit stuk, "Desperado" (de eerste van links op de foto)
  - de Kleine Prinsprijs (voor de beste jeugdproductie). Winnaar is "De wilde zwanen" door Dzippie
 

© 2009-2019 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx