startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    

Laureate van het Fiere Margrietjuweel 2018

Tine Wijnants

Foto Tine Wijnants

Tine Wijnants in "Scènes uit een huwelijk"

     


Tine Wijnants is de laureate van het Fiere Margrietjuweel 2011 en 2018. Ze kreeg deze prestigieuze onderscheidingen respectievelijk voor haar rollen in "De Vagina Monologen" en Scènes uit een huwelijk" beide door De Dijlezonen in een regie van Jo Matthijs.

De ander genomineerden voor dit jaar waren:
  - Gert Bonkowski voor zijn rol van Shylock in "De koopman van Venetië" door Toneelvrienden De Lo in een bewerking en regie van Jo Matthijs
  - Frank De Beule voor zijn rol van Johan in "Scènes uit een huwelijk" door De Dijlezonen in regie van Jo Matthijs
  - Laura Fonteyn voor haar rol van de dochter in "Boeren sterven" bij CampusToneel in een regie van Yentl Gijbels
  - Fred Van Put voor zijn rol van Pieter Peeperkorn in "Siebentes Kapitel" bij Willighe Vanckenis in een bewerking en regie van Jerry Olbrechts

Uit het juryverslag:
           Het Fiere Margrietjuweel gaat naar Tine Wijnants voor haar rol van Marianne in "Scènes uit een huwelijk" van Ingmar Bergman bij De Dijlezonen in een regie van Jo Matthijs.
Dit stuk moet het hebben van de dialogen, eerder dan van de actie. En dan heb je zeer goede hoofdacteurs nodig. En een regisseur die hen op een subtiele manier kan leiden en begeleiden. Met Frank De Beule, Tine Wijnants en Jo Matthijs was dit trio aanwezig. Gelukkig maar.
Marianne evolueert van bijna onderdanig, gewild ondergeschikt en afhankelijk naar een zeer zelfbewuste en zelfzekere vrouw die weet wat ze wil en kiest wat ze wil.
Tine speelde vanuit de buik, vol overgave, heel naturel en vlot en ook goed gedoseerd. We hebben bewondering voor haar taalgebruik, haar mimiek, haar inleving in de steeds evoluerende situaties, kortom bewondering voor haar grote klasse. Ze speelde met veel flair, met veel métier, met veel durf. Ze liet ons iemand zien van vlees en bloed, zeer complex soms. De herkenbaarheid laat het publiek meeleven met één van beide of zelfs met beide personages.
Frank en Tine trekken mekaar naar zeer grote hoogtes, ergens ver in het heelal, op een kleine planeet waar de Kleine Prins koffie drinkt met Euripides en Fiere Margriet.

Het Fiere Margrietjuweel is één van de drie Leuvense toneelprijzen die jaarlijks worden uitgereikt. Je kan het zo een beetje beschouwen als de Leuvense variant van de Oscar voor de beste acteur/actrice.

De twee andere toneelprijzen zijn:
  - de Euripidesprijs (voor de beste productie). Winaar is "Boeren sterven" door Campustoneel.
  - de Kleine Prinsprijs (voor de beste jeugdproductie). Winnaar is "Frankenstein" door Kindertheater Stekelbaars.
 

     

Foto Fiere Margrietbeeldjes

De twee Fiere Margrietjuweeltjes

© 2009-2018 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx