startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    

Laureate van het Fiere Margrietjuweel 2011

Tine Wijnants

Foto Tine Wijnants

Tine Wijnants

     


Tine Wijnants is de laureate van het Fiere Margrietjuweel 2011. Ze kreeg deze prestigieuze onderscheiding voor haar rol in "De Vagina Monologen" door De Dijlezonen in een regie van Jo Matthijs.

De ander genomineerden voor dit jaar waren:
  - Els Otten met haar rol in "Hersenvreter" door het Buurtteater
  - Kris Vervloet met haar rol in "Ifigenia Koningskind" door Toneel Heverlee
  - Pieter-Jan Martens met zijn rol in "Wachten op Godot" door de Reynaertghesellen
  - Erwin Demuynck met zijn rol in "Abigail's party" door de Reynaertghesellen

Uit het juryverslag:
      "Het Fiere Margrietjuweel gaat naar Tine Wijnants voor diverse rollen in "De Vagina Monologen" bij de Dijlezonen in een regie van Jo Matthijs.
      De Vaginamonologen, een niet zo evident stuk, een niet zo voor de hand liggend stuk. Al is zelfs nu de woordkeuze weeral helemaal fout.
      Door een creatief regieconcept de monoloog in drie stukken kappen en de stukjes dan nog door elkaar weven: het blijft een risico. Het is bij monologen een absolute vereiste dat er sterk wordt geacteerd. En dat was hier bij de Dijlezonen zeker het geval, met nog net dat tikkeltje meer voor Tine Wijnants die door haar grote ervaring nog een extra dimensie kon geven.
      Tine was door haar schitterende prestatie de echte ster van de avond. En dat is niet enkel te wijten aan haar spetterende orgasmescène. Ik weet het : voor mensen die dit niet gezien hebben lijkt dit nogal…. spetterend! De orgasmescène was briljant, zonder meer: gedurfd, creatief, expressief, stout en nog een paar andere adjectieven die men met orgasmes associeert. Maar nooit vulgair! En dat is een compliment.
Maar de orgasmescène is uiteraard niet de enige verdienste. Ook daarnaast was zij outstanding. Door haar présence, door haar manier van lopen, kijken, bewegen. Ze articuleert goed en heeft een klare duidelijke stem. Mimisch wordt ze bijzonder goed geholpen door haar grote, expressieve ogen.
      Het samenspel was in deze productie eerder beperkt, eigen aan het regieconcept. Maar waar mogelijk hielp ze haar medeactrices optillen naar een hoog niveau.
      Bij mijn weten is Tine Wijnants de enige actrice in het Leuvense die zich onder andere via orgasmes tot bij de genomineerden knokt en hijgt. Het zij zo. Ik leg me er graag bij neer…. "

Het Fiere Margrietjuweel is één van de drie Leuvense toneelprijzen die jaarlijks worden uitgereikt. Je kan het zo een beetje beschouwen als de Leuvense variant van de Oscar voor de beste acteur/actrice.

De twee andere toneelprijzen zijn:
  - de Euripidesprijs (voor de beste productie). Winaar is "In tijden van liefde en oorlog" door Toneel Vier.
  - de Kleine Prinsprijs (voor de beste jeugdproductie). Winnaar is "Kabouters in de stad" door Levet Scone.
 

     

Het Fiere Margrietjuweel

Het Fiere Margrietjuweel

© 2009-2011 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx