image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Albertine in vijf tijden
5 fasen - hoe een leven verandert

Auteur:
Michel Tremblay

Regisseur:
Frans Vanderschueren

 
Link naar een aankondigingsfilmpje op YouTube

Klik hier om foto's te zienhet verhaal

Albertine is "ergens in de zeventig" wanneer ze, na een lang verblijf in het ziekenhuis, opgenomen wordt in een rust- en verzorgingstehuis. Ze is een teruggetrokken vrouw, die duidelijk een zwaar leven achter de rug heeft. Niet meteen een fijne dame, en zeker niet iemand die je met veel plezier als vriendin zou willen, of voor de gezelligheid zou uitnodigen op de koffie. Neen, Albertine is hard. Bikkelhard.

"Albertine in vijf tijden" vertelt het levensverhaal van Albertine, een Vlaamse arbeidersvrouw, en haar zoektocht naar geluk en liefde. Beetje bij beetje vertelt Albertine wat er precies leidde tot haar opname in het ziekenhuis en hoe het zo ver is kunnen komen. Dit zou uiteraard de perfecte setting zijn voor een monoloog.

De Canadese auteur Michel Tremblay koos er evenwel voor om de emoties van Albertine doorheen haar leven niet te laten filteren door de realiteit waarin haar 70-jarige zelve leeft.
Om alle facetten uit het leven van Albertine tot in de kern te kunnen begrijpen, laat hij Albertine in iedere levensfase opdraven. De discussies tussen de verschillende tijden van Albertine, als 30-er, 40-er, 50-er, 60-er en 70-er, geven u als toeschouwer een veel helderder zicht op de gedachten van Albertine in de desbetreffende periode van haar leven. Waarom schiet de 60-jarige Albertine absoluut niet op met de 50-jarige? En waarom is de 40-jarige Albertine altijd zo boos? En op wie?

Albertine als 70-er is de verbinding tussen alle vrouwen, die elk met hun eigen problemen worstelen. Zij heeft deze problemen allemaal overwonnen. Of is ook dat slechts iets dat ze zichzelf wijs maakt? Naarmate het stuk vordert wordt laag na laag het levensverhaal van Albertine duidelijk en ontdekt Albertine, met de hulp van haar vroegere ikken en haar zuster Madeleine, wat het precies is dat ze haar hele leven, door alle moeilijkheden heen, bleek te zoeken maar nooit heeft gevonden.

"Albertine in vijf tijden" is een pakkend verhaal. Een lach en een traan, een diepe blik in de soms harde leefwereld van een oude vrouw, die u gegarandeerd zal meeslepen van begin tot einde. Hopen we immers niet allemaal dat we als 70-er zonder spijt kunnen terugkijken op de keuzes die we destijds maakten?


de acteurs

Liesa Verbiest, Elise Linsen, Yannick Matthys, Véronique Van Lembergen, Tine Wijnants, Lara Van Audenhoven.

speeldata:

Vrijdag 16 oktober 2015 om 20u
Zaterdag 17 oktober 2015 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven
Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven
2008-2015 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx