image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

Bewijs
Wiskunde. Of eer en liefde.

Auteur:
David Auburn

Regisseur:
Gie Beullens

 
Klik hier om foto's te zienhet verhaal

"Bewijs" is een zeer recent toneelstuk van David Auburn dat in 2000 in première ging en sindsdien een gigantische hit is op Broadway.

In "Bewijs" draait alles rond Catherine, de 25-jarige dochter van een briljante en wereldberoemde professor in de wiskunde. De appel valt niet ver van de boom. Net als haar vader is ook Catherine een groots wiskundig talent, al is zij niet zo bekend in het wiskundewereldje. Samen met haar vader werkt Catherine aan een uniek wiskundig bewijs. U weet wel, zo'n oefening waarbij een wiskundige uitgaat van een bekende en voor waar aangenomen stelling om die, na allerhande ingewikkelde bewerkingen die de meeste mensen niet meer kunnen maken na hun eindexamen wiskunde aan de middelbare school, om te vormen naar een "nog te bewijzen" stelling en aldus de nog te bewijzen stelling, bewezen te maken. Alleen al de stelling van Pythagoras en het bewijs daarvan is voor de meeste mensen één van de naarste herinneringen aan de wiskundelessen op 17-jarige leeftijd.

Jammer genoeg wordt de vader van Catherine ziek. Zij doet wat iedere goede dochter zou doen en verzorgt hem tot aan zijn dood. Bij het opruimen van het huis na het overlijden van vader wordt het bewijs wereldkundig gemaakt. Het is briljant., geniaal en het zou de hele internationale wereld van de wiskunde compleet op zijn kop kunnen zetten. De relativiteitstheorie revisited, zo u wilt. Maar was het wel de vader van Catherine die zo geniaal was? Welke input had Catherine zelf in het hele bewijs? En is het bewijs wel bewezen?

De rol van Catherine is één van de meest interessante jonge vrouwenrollen van de afgelopen decennia. De actrices die haar speelden wonnen onder meer een Tony Award en het stuk kreeg een Pulitzer prijs toebedeeld. In Engeland trok het bewijs volle zalen van bij de opening night tot aan het einde van de reeks. De hoofdrol werd daar vertolkt door niemand minder dan Gwyneth Paltrow. In Nederland ging de rol van Catherine naar niemand minder van Carice van Houten - u kent haar wel uit Minoes, en zeker uit Game of Thrones. Onze acteurs staat dan ook vandaag een grote uitdaging te wachten.

"Bewijs" is een psychologische thriller, maar geschikt voor de hele familie. U hoeft er ook geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd, al zou het fijn zijn om eindelijk te weten of David Auburn een geweldige ontdekking deed of niet, toen hij "Bewijs" schreef!


de acteurs

Frans Pierson, Chloé Morioux, Jasper Driesmans, Ielke Quintens.

speeldata:

Vrijdag 22 januari 2016 om 20u
Zaterdag 23 januari 2016 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven
Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven
© 2008-2016 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx