image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

 

Het kouwe kind
Koud. Eigenbelang. Een bewuste keuze?

Auteur:
Marius von Mayenburg

Regisseur:
Jo Matthijs

 
Klik hier om foto's te zien

Bekijk de aankondiging op RobTV
(MP4-file. Download het bestand indien afspeelproblemen in Firefox/Chrome)het verhaal

"Het kouwe kind" is geschreven in 2002 door de toen nog jonge (amper 30 jaar oud was hij) Duitse schrijver Marius von Mayenburg. De jonge leeftijd van de auteur komt duidelijk tot uiting in "Das Kalte Kind", zijn zesde toneelstuk.

"Het kouwe kind" is geen klassiek theater. Het is geen mooi afgewerkt verhaal met eenheid van handeling, tijd en ruimte zoals een mens gewoon is om op de bühne te zien. Neen, op het eerste gezicht is de tekst een amalgaam van wilde associaties en absurde verbanden. Bij grondigere lezing - of het aandachtig bekijken van de opgevoerde versie - zou u als lezer of toeschouwer echter de sterke structuur moeten ontdekken waarbinnen von Mayenburg het stuk ordent, gebruik makend van de klassieke wetten van de komedie.

Luc Perceval, de man die het stuk zowel in Duitsland als in België bekend maakte, ziet de opbouw van "Het kouwe kind" als een labyrint. De personages dreinen verder, steeds terugkerend langs hetzelfde punt en zonder daar acht op te slaan of het zelfs maar te beseffen. De drie bedrijven, de ontmoeting, voor het huwelijk en voor de begrafenis, belichten drie belangrijke rites in het mensenleven. De personages beseffen dit echter niet en gaan verder in hun eigen, zelfabsorberende wereldje, uitblinkend in onwetendheid, onbeschoftheid en branie.

Het verhaal is hieraan ondergeschikt. We ontdekken drie "groepjes" personages: a) het oudere koppel, pensioen in zicht, b) hun thuiswonende dochter Tine, die samen met haar ouders haar zus Lena bezoekt in de studentenstad en c) een jong koppel, Silke en Werner, dat net ouder is geworden en wacht op hun vrienden Johann en Melanie. Enkel Johann komt opdagen, zijn vrouw heeft net laten weten ze de scheiding zou aanvragen. Ten slotte is er Henning, een 'doodgewone' exhibitionist die zich graag ophoudt in de vrouwentoiletten. Allemaal typetjes, licht uitvergroot en toch oh zo herkenbaar. Iedereen heeft ze al wel eens gezien, de personages uit "Het kouwe kind"

Ze zijn blind aan elkaar overgeleverd in een benepen, verloederde, bruine kroeg. Tussen de personages ontstaan in deze setting de meest bizarre en soms vergezochte banden, die echter allemaal, haast organisch in elkaar overvloeien. "Het kouwe kind" is een zwarte komedie die u een blik gunt in de levenshouding van de personages en hun manier van omgaan met wat hen overkomt. Het stuk vertoont isolement, boertig gedrag, menselijke relaties en disputen, onsamenhangende brokken leven die samen toch iets opleveren. Als een soort meedogenloze grap.


Inspiratie: Geert Sels in Etcetera, 2003-09, jaargang 21, nummer 88, p. 52

Deze voorstellingen worden gespeeld in het kader van Amateurama, de culturele hoogdagen van de Leuvense amateurkunsten.


de acteurs

Elly Conings, Liesa Verbiest, Jasper Driesmans, David Willems, Inge Van den Eeden, Ylke Bruggeman, Peter Tacq, Sander Neyens.

speeldata:

Vrijdag 22 april 2016 om 20u
Zaterdag 23 april 2016 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven
Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven
© 2008-2016 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx