image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    
 

 

Bourgeois Madame
Echt wel grappig, het gedrag van een omhooggevallen iemand!
Een muzikale komedie.

Auteur:
Frans Vanderschueren, naar Molière

Regisseur:
Frans Vanderschueren

 
Klik hier om foto's te zienhet verhaal

“BourgeoisMadame” is een bewerking van het 17e eeuwse “Le bourgeois gentilhomme”, geschreven door Molière. Deze laatste is zeker en vast geen onbekende voor De Dijlezonen, nog in het theaterseizoen 2014-2015 speelden De Dijlezonen “De Vrek”, van diezelfde auteur.

“Le bourgeois gentilhomme” ging in première in 1670, zo’n 350 jaar gelden, aan het hof van Lodewijk de veertiende, de Zonnenkoning. Het is, zoals we van Molière gewoon zijn, een spottende komedie waarin de auteur lacht met de rijke burgerij die maar al te graag het gedrag en de levensstijl van de nog rijkere adel immiteerde. De Zonnenkoning zelf, niet vies van de nodige dosis “lachen met de onderdanen” was vol van het stuk en vroeg het keer op keer opnieuw aan bij de auteur.

Op het eerste gezicht lijkt een komedie over het nabootsen van de houding en levensstijl van een ondertussen met uitsterven bedreigde bevolkingsgroep niet meteen een herkenbaar tafereel op te leveren. Een groot deel van de details die het oorspronkelijke stuk zo goed maken, zouden volledig verloren gaan aan de moderne mens, tenzij die natuurlijk een diploma geschiedenis op zak heeft en gespecialiseerd is in de hoogjaren van Versailles en zijn bewoners. Om die reden heeft regisseur Frans Vanderschueren de oorspronkelijke brochure aangepakt en herwerkt, zoals hij eerder al deed met andere grote klassiekers zoals "De getemde feeks" van Shakespeare. Net zoals het origineel een stuk muziektheater was, is de bewerking van Frans eveneens een muzikale komedie.

Frans Vanderschueren zou Frans Vanderschueren niet zijn mocht hij daarbij niet op zoek zijn gegaan naar de kern van het verhaal. Waar gaat “Le bourgeois gentilhomme” nu eigenlijk over? Onder alle 17e eeuwse kritiek op het “omhooggevallen plebs” blijkt een verhaal schuil te gaan van een man die wilt opklimmen in de maatschappij, zij het niet altijd op de meest stijlvolle wijze of aangename manier voor de mensen uit zijn omgeving.

Het concept van de social climbers is van alle tijden. Ook vandaag zijn er nog altijd mensen te vinden die niet tevreden zijn met zichzelf en door loutere immitatie van de mensen die zij beter achten, trachten hoger op de sociale ladder te klimmen, soms met opzichtige en klasseloze gevolgen. Met geld koopt men immers geen goede smaak.

Om helemaal los te komen van de oorspronkelijke tekst, hertaalde Frans het stuk en maakte hij van het hoofdpersonage een vrouw in plaats van een man. Want ook madammen zijn niet vies van het nodige listige gekonkelfoes om wat meer likes te krijgen op sociale media of om tot de groten der aarde gerekend te worden. “BourgeoisMadame” houdt ons, als moderne mens, een leuke spiegel voor. Hoe ver zouden wij zelf gaan om ons beter voor te doen dan we zijn? Is het ooit goed genoeg?


de acteurs

Véronique Van Lembergen, Marie-Rose Wuyckens, Lara Van Audenhoven, Jasper Driesmans, Elise Linsen, Liesa Verbiest, Marijke Bollen, Frank De Beule, Hanne Verbiest.

speeldata:

Vrijdag 7 oktober 2016 om 20u
Zaterdag 8 oktober 2016 om 15u en om 20u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven
Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven
© 2008-2016 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx