startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    

Laureaat van het Fiere Margrietjuweel 2019

Jasper Driesmans

 

Foto Jasper Driesmans


Jasper Driesmans is de laureaat van het Fiere Margrietjuweel 2019. Hij kreeg deze prestigieuze onderscheiding voor zijn rol in "Desperado" door De Dijlezonen in een regie van Jo Matthijs.

De andere genomineerden voor dit jaar waren:
  - Roeland De Swert voor zijn rol van Bertrand Barnier in "Oscar" van Claude Magnier bij de Reynaertghesellen in een regie van Steven Devillé
  - Manu Gemoets voor zijn rol van Harry in "R.U.R." van Karel Capek bij de Reynaertghesellen in een regie van Vital Schraenen
  - André Smout voor zijn rol van La Falstaff in "Hendrik de Vijfden" van Tom Lanoye en Luc Perceval naar Shakespeare bij Toneel Heverlee in een regie van Dirk Reynaerts Foto Fiere Margrietbeeldje
  - Patrick Van Dievoet voor zijn rol van Joe in "Johny got his gun" naar het boek van Dalton Trumbo, voor toneel bewerkt door Bradley Rand Smith bij BuurTTeateR in een vertaling en regie van Rudi Geerkens

Uit het juryverslag:
            Het Fiere Margrietjuweel gaat naar Jasper Driesmans voor zijn rol van Harry, "laten we hem even de Indiaan noemen", in Desperado van Kas en de Wolf bij de Dijlezonen in een regie van Jo Matthijs.
Vier op een rij. Vier acteurs die nagenoeg niet bewegen tenzij om een eventjes verdwaalde acteur terug op zijn barkrukje te zetten. Geen verhaal, geen beweging. Ook hier kunnen we zeggen: begin er maar aan!
Van de vier voortreffelijke acteurs waren we uiteindelijk toch het meest onder de indruk van Jasper Driesmans. Hij kon het meeste medeleven opwekken door zijn oprechte, gemeende en doorleefde spel.
Hij is de acteur die de laatste jaren waarschijnlijk de grootste evolutie heeft doorgemaakt. Met heel veel vallen, maar telkens terug opstaan. Hij laat zien hoe een jonge acteur door een combinatie van een aantal factoren toch wel tot de besten van de Leuvense toneelscène kan uitgroeien. En deze factoren zijn: het zeker van jongs af aan aanwezige maar sluimerende talent, maar zeker ook de werkkracht, de leergierigheid, het enthousiasme. Of samengevat: de enorme "goesting" om het goed te doen. En dat resulteert hier in een vlekkeloze prestatie.
Het personage van "de indiaan" lijkt hier misschien het meest zielige, op het randje een tikkeltje belachelijk. De valkuil om hier in de val van "overacting" te trappen is voortdurend aanwezig. Maar hij speelt dit personage met een enorme soberheid en met een naturel die alles nog wat schrijnender maakt. Soms zegt hij niks, maar spreken zijn ogen. Soberheid. Less is more.
Helemaal op de top van de hoogste berg zien we een rookpluim opstijgen. Het is de glimlach van "onze Indiaan".

Het Fiere Margrietjuweel is één van de drie Leuvense toneelprijzen die jaarlijks worden uitgereikt. Je kan het zo een beetje beschouwen als de Leuvense variant van de Oscar voor de beste acteur/actrice.

De twee andere toneelprijzen zijn:
  - de Kleine Prinsprijs (voor de beste jeugdproductie). Winnaar is "De wilde zwanen" door Dzippie
  - de Euripidesprijs (voor de beste productie). Winnaar is "Desperado" door De Dijlezonen
 

© 2009-2019 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx